Nagy Dániel2016 szeptembere óta erősítem a Webspecialisták csapatát. Azért szeretek itt dolgozni, mert mind szakmailag, mind emberileg egy olyan kiváló csapat részese lehetek, akiknek – akárcsak nekem – a munkájuk a szenvedélyük is egyben. Fiatalos csapat lévén követjük a mai webes designtrendeket és technológiákat, és igyekszünk folyamatosan megfelelni ügyfeleink, valamint a kor elvárásainak.

Weboldalak fejlesztése iránti komolyabb érdeklődésem 2014-ben kezdődött, amikor lehetőségem nyílt Az esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiák című (TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0001) kurzus elvégzésére.

A tanfolyam során megismerhettem a különböző fogyatékossággal élő számítógép-felhasználói csoportok (pl. vakok, siketek, mozgássérültek) internetes oldalakkal szemben támasztott igényeit, és azokat a web akadálymentesítési szabványokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen egy adott honlap – függetlenül az esetleges akadályozottságától.

Az itt szerzett ismeretek és a mai webes technológiák elmélyítéséül megírtam diplomamunkámat. Majd ezt követően felkértek, hogy a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos programsorozat alkalmával a téma iránt érdeklődőknek egy egyórás előadás keretében beszéljek a webakadálymentességről.

Szokták mondani:

Az akadálymentesítés utólagos barkácsolás.

Éppen ezért ügyfeleink számára javasolni szoktam, hogy az új honlapjuk tervezése során már az első pillanattól kezdve az egyetemes tervezés* eszméjét szem előtt tartva alakítsuk ki az oldalt, így egyetlen termékkel szolgálhatjuk ki a látogatóink eltérő igényeit, szükségleteit.

Amennyiben ügyfeleink ezt választják a keresőmotor-optimalizálásban is jobb helyezést tudnak elérni. A Google keresőjét a legnagyobb vak felhasználónak is mondják, mert a keresőrobot nem csak a látható szöveges tartalomra vonatkozóan keres, hanem az ép felhasználók számára láthatatlan tartalmi leírások között is. Ezért a jó pozíció eléréséhez nagyon fontos, hogy támaszkodjunk azokra az akadálymentességi irányelvekhez, amelyeket a Google figyelembe vesz.

Célom, hogy felhívjam üzleti partnereink figyelmét egy akadálymentes honlap fontosságára, és az abban rejlő üzleti lehetőségekre. Vallom, hogy a legtöbb cégnek az akadálymentesítés nem csak erkölcsi kötelezettsége, hanem számokban is kifejezhető üzleti érdeke.

[*] Az egyetemes tervezés eszméje egy olyan preventív stratégia, amely már a tervezés folyamatának az elején figyelembe veszi a felhasználók képességeinek különbözőségét.